زانا مظفری، کارشناس بورس:
1. فقط با پول مازاد سهام خریداری کنیم، پولی که برای زندگی ما ضروری نیست -برای سرمایه گذاری در بورس؛ خانه، ماشین و … نفروشیم.
2. افرادی که دید بلندمدت و چندساله در سرمایهگذاری دارند، برندگان بازار هستند.
3. سبد سهام خود را در بین چند صنعت مختلف بچینید و از هر صنعت با تحلیل و دلایل محکم تنها یک سهم خریداری کنید. تا بتوان ریسک احتمالی ناشی از یک یا چند صنعت را با صنایع دیگر پوشش داد.
4. نداشتن استراتژی معاملاتی و عدم تعیین حد سود و ضرر در هنگام خرید یک سهم بزرگترین عامل زیان ده شدن سرمایه گذاری در بورس است. معامله گران حرفهای برای خرید و فروش خود دلایل و تحلیلهای محکم و منطقی دارند. سهام خوب را همیشه در صفهای خرید میفروشند و در صفهای فروش همیشه میخرند. در بازار بورس باید صبور بود و بر اساس استراتژی میان مدت (تا ۲ سال) و بلندمدت (تا ۴ سال) یک سهم را خریداری نمود.
5. هیجانات ناشی از ورود سرمایه گذاران تازه وارد باید تعدیل شود و مدام بازار از صف خرید به صف فروش در سهام مختلف حرکت نکند تا بتوان تشخیص درستی از روند بازار داشت.
6. اگر در یک روز قصد خرید یا فروش سهمی را ندارید پای تابلوی معاملات ننشینید. معمولا کسانی که به تابلو خیره میشوند با کوچکترین افزایش فشار فروش در سهمشان هیجان زده میشوند و آنها هم به صف فروشندگان میپیوندند که این کار چیزی جز حسرت و اندوه ندارد.
7. صف نشینی استراتژی مناسبی نیست. زمانی میتوانی سهمت را در صف فروش بفروشی که صف سهم در حال جمع شدن میباشد و سهم اصطلاحا دارد بر میگردد. همچنین زمانی میتوانی سهم مورد نظرت را در صف خرید بخری که صف سهم در حال ریزش میباشد و سهم اصطلاحا به مقاومت برخورده است؛ لذا در صورت موفقیت در خرید یا فروش در انتهای صفوف خرید و فروش مرحله بعدی آن افسوس و اندوه است.
8. بورس جای حس ششم و تقلید کورکورانه نیست بر اساس اصول و تحلیل منطقی معامله کنید. حتی اگر استاد تحلیل تکنیکال و بنیادی باشید هر روز بازار درس جدیدی به شما میآموزد.
9. بدون مطالعه وارد بازار بورس نشوید حتما بر اساس دانش شخصی و تحلیل خودتان معامله انجام دهید. بازار بورس با سایر بازارها متفاوت است. اگر وارد بازار بورس میشوید احتیاط کرده و خوب و دقیق مطالعه داشته باشید. سهمهایی که از طریق کانالها و پیجهای مختلف، دوستان و آشنایان معرفی میگردند را کورکورانه خرید نفرمائید سعی کنید بر اساس اصول تحلیل گری و دانش مناسب خودتان مورد بررسی قرار داده و بدون شناخت و داشتن دلایل محکم هیچ سهمی را معامله نکنید.
10. انتظار رشدهای شارپ و نجومی نداشته باشید و بر اساس استراتژی معامله کنید.
11. تحلیلها و بررسیهای مختلف صرفا پیش بینی بوده و تحت شرایط ثبات عوامل موثر بر بازار بورس جوابگو میباشند و با کوچکترین تغییر ممکن است معادلات بهم بریزد.
12. هیچ کس نمیداند فردای بازار چه خواهد شد، زیرا بازار بورس تحت تاثیر آیتمهای مختلف (اوضاع اقتصادی-اجتماعی -سیاسی- حوادث طبیعی- بحران – اخبار، شرایط شرکتها و…) است و کسی از اوضاع آینده به طور دقیق مطلع نیست لذا ریسک در بازار بورس وجود دارد و باید ریسک را پذیرفت و تا حد امکان مدیریت نمود.