ثبت خرید مواد مصرفی

من طرف حسابی دارم که هم از ایشان مواد مصرفی می خریم و هر چند مدت یکبار برایمان فاکتور می فرستد وهم شرکت ما قسمتی از کارهای مربوط به برق ایشان رو انجام می دهد و پس از کسر حسابهای پرداختنیمان ما برای ایشان فاکتور می فرستیم (طبق دفتر معین).

زمان خرید جنس از ایشان  :

مواد مصرفی *

          بستانکاران*

زمان دریافت فاکتور از ایشان :

بستانکاران***

                فاکتور های پرداختنی***

 با توجه به اینکه حساب معین ما اکثرا بدهکار است.

زمان ارسال فاکتور برای ایشان چه ثبتی بزنم که هم فاکتورهای پرداختنی بسته (صفر) شود وهم باقی مانده حساب را به عنوان فاکتور های در یافتنی ثبت وارسال کنم؟

✔ پاسخ:

دلیل اینکه شما دو ثبت بابت خرید در دفاتر خود زدید را متوجه نمی‌شوم. زمانی که جنابعالی از شخصی خرید می‌کنید (بعنوان مثال 100 ریال)، علیرغم اینکه فاکتور را چه زمانی تحویل می‌گیرید بایستی سند زیر را در دفاتر خود ثبت بزنید:

موجودی کالا – مواد مصرفی    100

           بستانکاران – شخص الف  100

 و نیازی نمی‌باشد که زمان دریافت فاکتور ثبت دوم را در دفاتر اعمال نمائید، چرا که صحیح نمی‌باشد. مگر غیر از این است که این حساب “فاکتورهای پرداختنی” که ایجاد کردید یکی از حسابهای معین مربوط به سرفصل کل بستانکاران است؟ پس در این صورت یک ثبت اضافی در دفاتر خود می‌زنید:

بستانکاران – شخص الف    100

     بستانکاران – فاکتورهای پرداختنی 100

علاوه بر اینکه ثبت دوم شما صحیح نمی‌باشد، موضوع دیگر اینکه حساب پرداختنی شخص الف نیز دارای مانده غیرواقعی شده و کنترل حساب وی از دست می‌رود بنابراین همان ثبت اول کافیست.

و زمانی که برای ایشان فاکتور ارائه خدمات (فرضاً به مبلغ 200 ریال) بابت ارائه خدمات برق ارسال می‌کنید سند زیر را در دفاتر وارد می‌کنید:

بدهکاران – شخص الف   200

       درآمدها – درآمد ارائه خدمات  200

درنهایت زمانی که خواستند تسویه حساب کنند، و مشخص گردید که طلب ایشان با بدهی اش به شما تهاتر گردیده و مابه‌التفاوت را به شرکت جنابعالی پرداخت کند، خواهیم داشت:

وجه نقد – بانک          100

بستانکاران – شخص الف   100

           بدهکاران – شخص الف    100

اما در حالت سوال جنابعالی، فرض کنید با ایشان توافق کردید که میزان بدهی شما به ایشان؛ بعنوان “کسورات” فاکتور قید گردیده و از مبلغ طلب‌تان بابت درآمد ارائه خدمات کسر گردد، در اینصورت خواهیم داشت:

بدهکاران – شخص الف      100

بستانکاران – شخص الف   100

      درآمدها – درآمد ارائه خدمات   200

و زمان تسویه حساب ایشان با شرکت، سند زیر را در دفاتر ثبت می‌کنید:

وجه نقد – بانک     100

           بدهکاران – شخص الف   100